ELS WIKIS COM A EINA D'ENSENYAMENT DE LES LLENGÜES

ELS EFECTES POSITIUS DE L’ÚS DELS WIKIS EN L’EXPRESSIÓ ORAL I ESCRITA, LA COMPRENSIÓ ESCRITA I LA GRAMÀTICA.
Múltiples estudis realitzats mostren la millora de les competències expressives orals i escrites a través dels wikis. Malgrat que cap estudi s’hagi centrat en particular en estudiar la millora de la comprensió oral i del vocabulari, sí que s’han vist evidències de progressos en els alumnes a través dels altres estudis.
EN L’EXPRESSIÓ ORAL: L’ús de wikis millora l’expressió oral gràcies a la utilització de vídeos i càmeres i l’esforç a realitzar per oferir un treball oral de qualitat, i, al mateix temps es millora la competència comunicativa.
EN LA COMPRENSIÓ ESCRITA: El fet d’haver de fer aportacions sovint justificades, els estudiants llegeixen més articles, materials de classe o altres recursos digitals escrits que els porta a millorar la comprensió lectora, així com la competència digital i el pensament crític.
EN L’EXPRESSIÓ ESCRITA: Pel fet d’haver de col·laborar en l’escriptura, els alumnes s’esforcen a escriure més paraules, milloren la coherència textual, la precisió del vocabulari i la creativitat. A més a més, haver de llegir i revisar les aportacions dels companys també ajuden a desenvolupar tant la comprensió com l’expressió escrita. I finalment també es nota una millora en l'àmbit d'organització textual, d’edició (competència digital) de gramàtica, vocabulari i estructura del text.
EN GRAMÀTICA: En l'àmbit de llengua, els estudis mostren que els wikis faciliten l’ensenyament de les estructures més complexes gràcies a l’ús de vídeos i fotos. Un altre fet a destacar, és l’atenció especial dels alumnes en els punts gramatical en la interacció a través dels wikis. 
 
CONCLUSIONS

- Els wikis són una eina col·laborativa per l’aprenentatge de les llengües.
- Fomenten l’autonomia i desenvolupen el pensament crític.
- Consoliden les 4 aptituds del llenguatge, la gramàtica i el vocabulari.
- Els alumnes construeixen el seu coneixement i els docents són guies.
- Els Wikis motiven els alumnes a l'haver d’agafar responsabilitat en el contingut que es publicarà i utilitzar eines actuals.
- En l’ensenyament de les llengües, els docents poden utilitzar els wikis per tots els avantatges que aporten.
- En l'àmbit tecnològic, desenvolupen la competència digital, permeten “estar al dia” afegint fotos, vídeos...i utilitzant els telèfons intel·ligents per treballar.
- Evidentment cal estar alerta davant dels possibles problemes que podrien sorgir per fer ús d'internet (seguretat, publicitat, virus, correu brossa...)
- Per treballar amb wikis, els docents han de tenir en compte els punts següents:
• Escollir un wiki d'utilització intuïtiva i fàcil.
• Ensenyar com treballar amb aquesta eina.
• Dissenyar activitats que requereixen col·laboració.
• Donar instruccions clares i precises.
• Treballar activitats de comunicació
• Donar un feedback regular per motiva i encoratjar els alumnes.
• Ser conscient i conscienciar dels límits i possibles “accidents”.


@docents_en_linia.ad


Comentaris